lauantai 11. huhtikuuta 2015

Etäisovanhemman työvälineet osa 1

Asuuko mummo 1000 kilometrin päässä? Olisiko silti mukavaa, että lapset ei unohda miltä mummo näyttää ja kuulostaa? Ei hätää, teknologia pelastaa!

Isovanhempia löytyy tällä hetkellä laidasta laitaan. Osa on joutunut tai saanut (näkökulmasta riippuen) tutustua tietokoneisiin töidensä kautta, osa on vältellyt kaikkea digitaalista kuin ruttoa.

Pankkipalveluita saa kokoajan suurenevaa maksua vastaan vielä joistain konttoreistakin, mutta trendi tuntuu olevan pakottaa  ohjata myös vanhuksia käyttämään enemmän palveluita netin kautta. Itseni kaltaiselle käyttäjälle tämä on pelkästään positiivinen asia. Mitä enemmän eri palveluita käytetään netin kautta, sitä enemmän nämä palveluitaan netin kautta tuottavat organisaatiot joutuvat panostamaan käyttöliittymään ja sujuvuuteen.

Meinasin eksyä aiheesta, palataan kuitenkin näihin isovanhempiin. Vielä löytyy tällaisia henkilöitä, jotka eivät käytä internetiä lainkaan. Otin henkilökohtaiseksi missiokseni käännyttää yhden tällaisen henkilön. Kutsutaan häntä vaikka mummaksi. Mumma ei ole eläissään käyttänyt tietokonetta. Teknologiset taidot rajoittuu tekstiviestin kirjoittamiseen, mutta siihenkin ilman välimerkkejä. Käännytyksen (jossa käytettiin härkisti hyväksi kaukana asuvaa yksivuotiasta tähtisilmää) tuloksena sain mumman ostamaan itselleen tabletin. Tänään onkin sitten harjoiteltu Skype-puheluita huoneen toiselta puoleta toiselle puolelle. Hurjana tavoitteena on, että nämä puhelut saataisiin toimimaan myöhemmin myös hieman pidemmällä välimatkalla.


Jos samanlainen käännytys on ajankohtainen, tässä oman kokemuksen kautta hankittu vinkkilista:

  1. Anna teknologiavastaisen henkilön kuvitella, että tablettiin/tietokoneeseen tms. tutustuminen on hänen oma ideansa herättämällä mielenkiinto salaa. Meillä tämä toimi niin, että soittelin mummolassa skype-puheluita sukulaisille ja mumma kävi vain vieressä katsomassa.
  2. Aloita mahdollisimman yksinkertaisilla tehtävillä, että onnistumisen tunteita tulee. Me päätimme hommata tabletin, jolloin esim. tietokoneella normaalisti tehtävää käynnistystä ei tarvinnut opetella lainkaan.
  3. Opettele yksi asia kerrallaan. Jos ihminen ei ole koskaan edes kirjoittanut tietokoneella, pelkästään näppäimistön opettelu, välilyönnin löytäminen ja isojen kirjainten etsiminen käy työstä.
  4. Kirjoittele paljon ohjeita ylös. 
Palaan ruudun ääreen kertomaan myöhemmin miten ensimmäiset Skype-puhelut todellisuudessa sitten toimivat.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti